8 Replies Latest reply on Jun 2, 2021 7:16 AM by Shrey Rao

    Informatica PIM 10 server not running

    Spidy 2406 Seasoned Veteran

      Hi Everyone,

      I have installed Informatica PIM 10 clusterix and server on windows machine. Clusterix service is up and running. Installed the server but when i start the server service, it is started and stopping immediately. Can someone help me here, I have attached the console log file.

        • 1. Re: Informatica PIM 10 server not running
          Sai Narasimha Prasad Rebba Guru

          Hi,

           

          I can see the following error from the logs

           

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | java.lang.IllegalArgumentException: Invalid broker URI: <ENTER MESSGAE QUEUE URL HERE, e.g. tcp://localhost:61616>

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at org.apache.activemq.ActiveMQConnectionFactory.createURI(ActiveMQConnectionFactory.java:170)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at org.apache.activemq.ActiveMQConnectionFactory.<init>(ActiveMQConnectionFactory.java:131)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at com.heiler.ppm.messagequeue.server.v2.internal.reader.JMSReader.<init>(JMSReader.java:69)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at com.heiler.ppm.messagequeue.server.v2.internal.JMSMessageQueue.getReader(JMSMessageQueue.java:47)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at com.heiler.ppm.dataquality.server.internal.queue.DataQualityQueueInitializer.initDQMessageQueue(DataQualityQueueInitializer.java:57)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at com.heiler.ppm.dataquality.server.internal.queue.DataQualityQueueInitializer.initialize(DataQualityQueueInitializer.java:48)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at com.heiler.ppm.platform.server.internal.ServerContainer$ServerInitializerCallable.call(ServerContainer.java:372)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at com.heiler.ppm.platform.server.internal.ServerContainer$ServerInitializerCallable.call(ServerContainer.java:1)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.util.concurrent.FutureTask.run(FutureTask.java:266)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor.runWorker(ThreadPoolExecutor.java:1149)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.util.concurrent.ThreadPoolExecutor$Worker.run(ThreadPoolExecutor.java:624)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | Caused by: java.net.URISyntaxException: Illegal character in scheme name at index 0: <ENTER MESSGAE QUEUE URL HERE, e.g. tcp://localhost:61616>

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.net.URI$Parser.fail(URI.java:2848)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.net.URI$Parser.checkChars(URI.java:3021)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.net.URI$Parser.checkChar(URI.java:3031)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.net.URI$Parser.parse(URI.java:3047)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at java.net.URI.<init>(URI.java:588)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | at org.apache.activemq.ActiveMQConnectionFactory.createURI(ActiveMQConnectionFactory.java:168)

          INFO   | jvm 1    | 2020/05/31 19:28:23 | ... 11 more

           

           

           

          It means that the ActiveMQ (i.e,. Message Queue) installation is mandatory for PIM 10.

           

          Install message queue and configure it PIM server that should work fine.

           

          Thank you

          Sai Prasad

          • 2. Re: Informatica PIM 10 server not running
            Spidy 2406 Seasoned Veteran

            Hi Sai,

             

            Thanks for your response!!

             

            I have installed the ActiveMQ given by Informatica. After the installation when i am trying to start the service of ActiveMQ , it is giving me the error as

            " Windows could not start the Informatica PIM ActiveMQ service on Local Computer.

             

            Error 1067: The process terminated unexpectedly".

             

            Could you please guide me here. I have attached the screenshot of the error.Thanks in advance.

             

            Regards,

             

            Dilip

            • 3. Re: Informatica PIM 10 server not running
              Sai Narasimha Prasad Rebba Guru

              Hello Dilip,

               

              This could be some generic error. Please check the following link

               

              https://support.threattracksecurity.com/support/solutions/articles/1000070946-error-1067-process-unexpectedly-terminated-when-starting-vipre-service#:~:text=The%20Error%201067%20error%20code,the%20performance%20of%20a%20computer.&text=This%20damaged%20system%20file%20will,optimal%20working%20of%20the%20application.

               

              And one suggestion is don't keep any spaces in full path to MessageQueue directory and see if the ports that used by messaged are allowed or blocked by someother processes or services.

               

              Thank you
              Sai Prasad

              • 4. Re: Informatica PIM 10 server not running
                Spidy 2406 Seasoned Veteran

                Hi Sai,

                 

                Thanks for your response!!  Even after installing the Active MQ  server was not running due to below issues

                 

                1. I have not defined and configured the new PIM user for Console initially - I have corrected this.

                2. Did not change the Active MQ integration details in the server.properties - I have corrected this.

                 

                After doing above changes, server is running fine .. Thanks for your help

                • 5. Re: Informatica PIM 10 server not running
                  Anurag Chourasia Guru

                  Hi,

                   

                  Can you please let me know, what configuration needs to be provided for below settings in server.properties to start application server of PIM 10:

                   

                  queue.default.type = ActiveMQ

                  queue.default.writer.count = 5

                  queue.default.consumer.count = 5

                  queue.default.url = <url for message queue>

                  queue.default.username = <user>

                  queue.default.password = <password.

                  queue.default.message.format = XML

                  queue.default.delivery.delay = 0

                   

                  I am afraid I am also stuck in same place. I have installed message queue as per installation manual but not sure what to be provided here.

                   

                  Regards

                  Anurag Chourasia

                  • 6. Re: Informatica PIM 10 server not running
                    Shrey Rao New Member

                    Hi Anurag,

                     

                    Please find the response below:

                     

                    queue.default.url: This would be your TCP url which is generally of the following format:

                    tcp://<Hostname of the machine where the ActiveMQ server is running>:<tcp port of the activeMQ server which by default is 61616>

                     

                    You can leave the user name and password as it is because it is optional and the queue delivery delay you can leave as the below property ${defaultDeliveryDelay}.

                     

                    It will automatically take care.

                     

                    Regards,

                    Shrey

                    • 7. Re: Informatica PIM 10 server not running
                      Vishal Yenge New Member

                      Hi Anurag,

                       

                      To start the server you have to install and run the Active MQ and then need to configure the below properties in to the server.properties.

                       

                      queue.default.url = <url for message queue>

                      queue.default.username = <user>

                      queue.default.password = <password.

                       

                      example : like below

                      queue.default.url = tcp://localhost:61616

                      queue.default.username = admin

                      queue.default.password = admin

                       

                      Note : PIM 10.0 onwards Active MQ is mandatory. 

                       

                      Please check the Installation Operation Document for more . You will get the Active MQ under PIM Accelerator zip.

                       

                      Thanks,

                      Vishal Yenge.

                      • 8. Re: Informatica PIM 10 server not running
                        Andreas Bühler Guru

                        Hi Anurag,

                        please have a look at the Configuration Manual which is part of the download. In the "Server Configuration" section you will find the documentation for the server.properties file with examples on these settings.

                        I have the apache mq server installed locally and not modified the user and password of it so it comes down to the apache default. So, my settings are like this:

                        ...

                        queue.default.type = ActiveMQ

                        queue.default.writer.count = 5

                        queue.default.consumer.count = 5

                        queue.default.url = tcp://localhost:61616

                        queue.default.username = admin

                        queue.default.password = admin

                        ...

                         

                        Greetings

                        Andreas